Τρίτη 12 Δεκ 2017 9:02      

Κοζάνη 600 χρόνια ιστορίας - Παρουσιάστηκε ο Τόμος των Πρακτικών

Η παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του συνεδρίου  «Κοζάνη 600 χρόνια ιστορίας, Γένεση και Ανάπτυξη μιας Μακεδονικής Μητρόπολης», πραγματοποιήθηκε,  τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου  στο Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης. Τον τόμο παρουσίασαν οι : Αμοιρίδου Ευαγγελία,  Αν. Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Χαρίτων Καρανάσιος, Διευθυντής Ερευνών  ΚΕΜΝΕ /Ακαδημία Αθηνών,  Φωκίων Κοτσαγιώργης, Επ. Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας  στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ και ο Κωνσταντίνος Ντίνας, Καθηγητής  Παιδαγωγικής Σχολής ΠΔΜ. 

Την εκδήλωση που διοργάνωσε η  Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης με την ευκαιρία του εορτασμού της απελευθέρωσης της Kοζάνης (11 Οκτωβρίου), προλόγισε και συντόνισε η Ελένη Μαργαρίτη και ο Δημήτρης Μυλωνάς.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Κοζάνης, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού (ΔΗΠΕΘΕ, ΟΑΠΝ) και του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης.

Ο τόμος περιλαμβάνει τα Πρακτικά του Β΄ Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας, που διοργανώθηκε στην Κοζάνη στις 27-30 Σεπτεμβρίου 2012, με αφορμή την 100ή επέτειο της απελευθέρωσης της Κοζάνης.

H Kοζάνη, ιδρυμένη κατά τον 15ο αι., αναπτύχθηκε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά, βασιζόμενη αρχικά στη γεωργοκτηνοτροφία και εξελίσσοντας στη συνέχεια το εμπόριο με την Kεντρική και NΑ Eυρώπη, καθώς και τα γράμματα, ώστε από το τέλος του 18ου αι. η πόλη να εμφανίζει στοιχεία «αστικής» κοινωνίας. Από την απελευθέρωση του 1912 κ.ε., και ιδιαιτέρως μετά την εγκατάσταση των προσφύγων από τη M. Aσία, η περιοχήαντιπαρατέθηκε με τις δυσκολίες της ελεύθερης ζωής, μετέχοντας στη μοίρατου ελληνικού κράτους.

Η Κοζάνη δεν είναι μοναδική περίπτωση, αλλά έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, οι οποίες δημιουργούν τελικά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα μιας κοινωνίας. Υπ’ αυτήν την έννοια, η Κοζάνη είναι μοναδική, καθώς αποτελεί παράδειγμα σφρίγους στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη στον ευρύτερο χώρο της ΝΑ Ευρώπης, έχοντας να επιδείξει τολμηρούς εμπόρους, λογίους ευρωπαϊκού διαμετρήματος, μεγάλους ευεργέτες, αλλά και πλούσια λαϊκή παράδοση.

Ο τόμος «ΚΟΖΑΝΗ, 600 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» αποτελεί μια σύγχρονη και επικαιροποιημένη θεματική ιστορική επισκόπηση, τόσο για τον ειδικό επιστήμονα όσο και για τον απλό αναγνώστη. Πολλώ μάλλον, η παρούσα συγκομιδή της ιστορικής έρευνας, αποτελούμενη από πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες αλλά και κάποιες συνόψεις, συμπληρώνει και ωθεί την ιστορική έρευνα για την τοπική ιστορία της Κοζάνης.
Θανάσης Τέγος

Μακεδονική Μητρόπολη εκδήλωση Κοβενταρείο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top