Τρίτη 12 Δεκ 2017 8:54      

«Καλπάζει» Η Ιλαρά: 47 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό η επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας. 

Άλλα 47 νέα περιστατικά της μεταδοτικής νόσου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας πλέον τον συνολικό αριθμό στα 524, από τον περασμένο Μάιο, οπότε και ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση. 

Στη Ν. Ελλάδα τα επίκεντρο

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το επίκεντρο της επιδημικής έξαρσης συνεχίζει να βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, κυρίως στην Αττική και την Πελοπόννησο. 

Τα κρούσματα

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας -μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή  ομάδα 25-44  ετών  που δεν  έχουν ανοσία στην ιλαρά. 

Επίσης, κρούσματα καταγράφονται και σε επαγγελματίες υγείας που  ήταν ανεμβολίαστοι ή  ατελώς  εμβολιασμένοι.

Ένα 11μηνο νεκρό

Υπενθυμίζεται πως έχει καταγραφεί ένας θάνατος σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς που αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, με υποκείμενη δυστροφία, ανεμβολίαστο, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.

Συνιστάται προσοχή

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστούν την προσοχή όλων, υγειονομικών και πολιτών, για την πρόληψη έναντι της νόσου, καθώς όπως τονίζεται στην έκθεση «αναμένεται  η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές». 

Εμβολιασμός  

Συγκεκριμένα, συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και  ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Ιλαρά νέα κρούσματα Επιδημική έξαρση

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top