Πέμπτη 23 Νοε 2017 13:02      

Φως στο "αντάρτικο του Πόντου" (1690 – 1923) του Θωμά Αλεξιάδη

Η παρουσίαση του βιβλίου «Το Αντάρτικο του Πόντου (1690 – 1923) το χρονικό της Αντίστασης ενάντια στους Ντερεμπέηδες , τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές» , του Θωμά Περ. Αλεξιάδη Δρ. Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, πραγματοποιήθηκετην  Τετάρτη 17 Μαΐου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού Κοζάνης. Ομιλητές ήταν οι: Θεόδωρος Κωνσταντινίδης Δρ. Κοινωνιολογίας & Επιστημών Συμπεριφοράς και  Έφη Κατσόγιαννου – Τριανταφύλλου Ιστορικό.  Το τρίτο βιβλίο του, Το αντάρτικο του Πόντου (1690-1923). Το Χρονικό της Αντίστασης ενάντια στους Ντερέμπεηδες, τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, αποτελείται από 508 σελίδες, και συνοδεύεται από έναν κατατοπιστικό χάρτη του Πόντου, που περιλαμβάνει τις περιοχές ένοπλης αντίστασης των Ελλήνων του Πόντου, παρατίθενται έγγραφα, φωτογραφίες ιεραρχών, αρχικαπετάνιων και αγωνιστών. Η παρούσα ιστορική έρευνα επιχειρεί μία συνολική παρουσίαση της αντίστασης που πρόβαλε ο Ελληνισμός του Πόντου κατά τη διάρκεια των δύο εθνικών εκκαθαρίσεων, των Νεότουρκων και των Κεμαλικών, μεταξύ των ετών 1914-1923, αλλά και κατά τη διάρκεια των σφοδρών διωγμών των ντερέμπεηδων του 17ου αιώνα. Το βιβλίο προλογίζει ο Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, και στα Επιλεγόμενα δίδει την κοινωνιολογική προσέγγιση του θέματος ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Επιστημών Συμπεριφοράς. «Αφετηρία για τη συγγραφή του πονήματος αυτού αποτέλεσαν τα βιώματά μου με τους προγόνους μου, και, κυρίως, τα τραγούδια που άκουγα από μικρός για τους μεγάλους αγωνιστές του Πόντου, τους αδάμαστους μαχητές, τις φυσιογνωμίες εκείνες που μας συγκλόνιζαν και εμάς, τρίτης γενιάς πρόσφυγες, με τα κατορθώματά τους και τη γενναιοψυχία τους. Τραγούδια που τα τραγουδούσαμε μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80.
Ήμουν εντυπωσιασμένος από το πάθος ενός λαού απλού και ασυμβίβαστου, που για να προασπίσει το ανθρώπινο δικαίωμά του για το αγαθό της ελευθερίας της ύπαρξής του, σε έναν τόπο όπου δεν υπήρχαν πολεμικά γεγονότα, αλλά κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις από Νεότουρκους και Κεμαλικούς, είχε καταφύγει για τη σωτηρία του στα βουνά της Αμισού και αντιστεκόταν απελπισμένα, υπό τη σκέπη των ένοπλων μαχητών και των καπεταναίων, που θυσίαζαν την ίδια τους τη ζωή για να προασπίσουν τις γυναίκες, τα παιδιά, τους γέροντες και τους ανήμπορους. Οι ελληνικοί πληθυσμοί της ευρύτερης περιοχής της Αμισού εξολοθρεύονταν συστηματικά, λόγω της θρησκευτικής τους διαφορετικότητας. Στα χείλη των συντοπιτών τους Μαυροτούρκων-Γαράτουρκλερ ηχούσε συνεχώς η φράση: θερίσαμε το κριθάρι, τώρα θα θερίσουμε και το σιτάρι», ανέφερε ο συγγραφέας  μιλώντας στο «Θ».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο Δρ. Θωμάς Αλεξιάδης, κατάγεται από τη Μεσσιανή Κοζάνης, με απώτερη καταγωγή από την Αμισό του Πόντου, έχει σπουδάσει Τεχνολογικές Επιστήμες, Θεολογία και έχει εκπονήσει μεταπτυχιακή και διδακτορική διατριβή στην Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και συνεργάτης του περιοδικού συγγράμματος Αρχείον Πόντου, το οποίο εκδίδει η ανωτέρω Επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο συγγραφέας των βιβλίων: 1) Αμισός – Σαμψούς. Το χρονικό του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα και 2) Η Πάφρα του Πόντου. Ιστορία, Εκκλησία, Εθνικοί Αγώνες.

Θανάσης Τέγος

 

Παρουσίαση βιβλίου Θωμάς Αλεξιάδης αντάρτικο του Πόντου

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top