Πέμπτη 23 Νοε 2017 13:00      

Εκλογές στη Γαλλία: Μακρόν εναντίον Λεπέν στην τελική αναμέτρηση

H «τρελή» άνοδος ενός αρχάριου της γαλλικής πολιτικής σκηνής, του Εμμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά λαίλαπα που ενσαρκώνει η Μαρίν Λεπέν έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη καθώς μετά την Αυστρία, σειρά είχαν οι Γάλλοι πολίτες που γύρισαν την πλάτη στα δύο παραδοσιακά κόμματα, τους Σοσιαλιστές και την Κεντροδεξιά.

Τα τελικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λεπεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%. και Μπενουά Αμόν 6,35%.

Η ιστορική ήττα των Σοσιαλιστών με τον υποψήφιο του κόμματος Μπενουά Αμόν, να χρεώνεται την αποτυχία του Ολάντ αποσπώντας το ντροπιαστικό ποσοστό του 6,5% και τον αποκλεισμό από τον δεύτερο γύρο της Κεντροδεξιάς με τον ηγέτη της Φρανσουά Φιγιόν, να αποσπά σχεδόν το 20%, ήταν ένα γερό μάθημα για τη γηραιά ήπειρο που πασχίζει να μείνει ενωμένη ενώ η Ακροδεξιά αποκτά όλο και περισσότερους ένθερμους υποστηρικτές. 

Ο β΄γύρος

Με τις δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώνονται, Μακρόν και Λεπέν περνούν στον δεύτερο γύρο την ώρα που έχουν ήδη παγιωθεί οι συμμαχίες. Ο Μακρόν κατεβαίνει στον δεύτερο γύρο των εκλογών έχοντας την στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην της Αριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσόν. Σοσιαλιστές και Κεντροδεξιά ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν τον ανεξάρτητο υποψήφιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Την ίδια ώρα, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν κατά συνείδηση αποφεύγοντας επιμελώς να στηρίξει τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο. 

Γκρίνιες
 
Στο κόμμα των Σοσιαλιστών όπως και στο κόμμα της Κεντροδεξιάς - των Ρεπουμπλικανών - έχουν αρχίσει οι γκρίνιες με τα πρωτοκλασάτα στελέχη να ζητούν την απομάκρυνση των ηγετών τους. Μπενουά Αμόν και Φρανσουά Φιγιόν μετρούν μέρες στο αξίωμά τους αφού χρεώνονται εξολοκλήρου την αποτυχία στον πρώτο γύρο των εκλογών.   

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν οφείλεται στις εξής παραμέτρους: ήταν μία ψήφος  διαμαρτυρίας προς τα δύο παραδοσιακά κόμματα, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Μαρίν Λεπέν. Όμως ο Μακρόν ήταν το άφθαρτο πρόσωπο, που δεν είχε πολιτικό παρελθόν χωρίς σκάνδαλα να τον βαραίνουν και πάνω απ΄όλα, ένας νέος ηλικιακά πολιτικός, ο οποίος είχε με το μέρος του τις αγορές αλλά και την Ευρώπη. 

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα "Die Welt", ο Μακρόν κέρδισε την εμπιστοσύνη των Γάλλων γιατί εφάρμοσε τις  μεθόδους Ομπάμα. Είχε όμως και την στήριξή του... Για το γερμανικό περιοδικό " Spiegel" , η Γαλλία ψήφισε όπως ποτέ άλλοτε μέχρι τώρα: «Για πρώτη στην ιστορία της πέμπτης γαλλικής Δημοκρατίας, συνέβη κάτι που ήταν αδιανόητο», επισημαίνει πολιτικός σχολιαστής. «Όσοι πιστεύουν ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι περίπατος για τον Μακρόν, πρέπει να προσέξουν.

Η Μαρίν Λεπέν αύξησε την δύναμή της σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές, έκανε το παν για να συμβεί αυτό, έκανε το κόμμα της πιο επαγγελματικό, το μετέτρεψε σε μεγάλη πολιτική δύναμη με ενεργό ρόλο σε ολόκληρη την Ευρώπη» συμπληρώνει.

Εδώ βεβαίως έπαιξε ρόλο το «νούμερο τρία» της γαλλικής Ακροδεξιάς, η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν που ενσαρκώνει το νέο αίμα του κόμματος με απόψεις σκληροπυρηνικές όπως αυτές του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν.

Παρά τα σκάνδαλα που αμαυρώνουν το ακροδεξιό "Εθνικό Μέτωπο", η Μαρίν κατάφερε να πείσει τους Γάλλους ψηφοφόρους ότι το κόμμα της έχει φιλελεύθερες αλλά και υπερσυντηρητικές απόψεις.  

Εκλογές Γαλλία Εμμανουέλ Μακρόν Μαρίν Λεπέν τελική αναμέτρηση

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top