Τρίτη 12 Δεκ 2017 8:57      

Εκδήλωση για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό και τη ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες/δημόσιο/ΕΦΚΑ

Ημερίδα με θέμα: «Εξωδικαστικός Μηχανισμός-Ρύθμιση Οφειλών σε Τράπεζες/Δημόσιο/ΕΦΚΑ – Ακατάσχετο Λογαριασμών», διοργάνωσε το ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Λογιστών Κοζάνης το Σάββατο 18/11 στην αίθουσα: «Κοβεντάρειο» στην Κοζάνη.

Ομιλητές ήταν οι
Γιάννης Θεοφύλακτος, Βουλευτής Ν. Κοζάνης, Δικηγόρος,  Βασίλ. Ιωαννίδης, Πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας, Δικηγόρος Κοζάνης, Αθανάσιος Αλεξόπουλος, Δικηγόρος Θεσ/νίκης και Ασπασία Βυτανιώτη, συντονίστρια εξωδικαστικού μηχανισμού, Δικηγόρος Καστοριάς, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλης Μόσχος – Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Κοζάνης – Λογιστής. Επίσης συμμετείχαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι: Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αιανής, Βελβεντού, Γαλατινής, Εράτυρας, Νεάπολης, Σερβίων, Σιάτιστας, Τσοτυλίου.

Ο κ. Θεοφύλακτος χαρακτήρισε το 2018 έτος ρύθμισης των οφειλών, καλώντας παράλληλα τους επιχειρηματίες και τους ιδιώτες να ενημερωθούν σχετικά, από τους λογιστές τους, ή από το ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Με τον Νόμο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων (4469/2017) εισάγεται για πρώτη φορά στην ελληνική έννοµη τάξη µία οργανωμένη εξωδικαστική διαδικασία για τη συνολική και µακροπρόθεσµη ρύθμιση των χρεών των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες, εξαιτίας της οξύτατης και χρονικά µακράς οικονοµικής κρίσης, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όλες τις συσσωρευθείσες οφειλές τους

Το κενό στο υφιστάµενο ρυθµιστικό πλαίσιο έρχεται να το καλύψει ο παρών Νόμος, ο οποίος οριοθετεί και ρυθµίζει την εξωδικαστική διαδικασία ρύθµισης οφειλών από το στάδιο της υποβολής της αίτησης της επιχείρησης έως και την ενδεχόμενη δικαστική επικύρωση της συµφωνίας από το αρµόδιο δικαστήριο.

Ο σκοπός του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων είναι να δώσει την ευκαιρία στους οφειλέτες – επιχειρηματίες να ρυθμίσουν τα συνολικά χρέη τους ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές τους, δηλαδή, τις τράπεζες, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ, τους προμηθευτές και τους λοιπούς ιδιώτες

-Βασική επιδίωξη είναι να δοθεί η ευκαιρία σε βιώσιμες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών αλλά και σε αυτές που βρίσκονται σε κατάσταση επαπειλούμενης αδυναμίας, να ελαφρυνθούν.

-Μέσω μίας οικονομικά ορθολογικής διευθέτησης οφειλών που έχει ως απαρχή την εκτίμηση-πρόταση σχεδίου αποπληρωμής της ίδιας της αιτούμενης επιχείρησης με βάση τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της για τα επόμενα τρία έτη, δηλαδή μέσω ενός βάσιμου ή απλώς λογικού σχεδίου, μπορεί να επιτευχθεί ρύθμιση μετά από διαπραγμάτευση με τους καλούμενους με την αίτηση πιστωτές της, δηλαδή τους ιδιώτες, τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τα Ταμεία, η οποία κάλλιστα μπορεί να περιλαμβάνει γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής, πάγωμα και διαγραφές οφειλών

-Στις διατάξεις του Νόμου προβλέπεται ρητά ότι η φορολογική διοίκηση και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης συµµετέχουν στο µηχανισµό µε σκοπό τη διαπραγµάτευση βιώσιµων λύσεων ρύθμισης, προσαρµοσµένων στις ανάγκες της επιχείρησης.

Η πρωτοφανής ευελιξία του Δηµοσίου και των Ταμείων ως πιστωτών προβλέπει δυνατότητα διαγραφής των προστίμων και των προσαυξήσεων και εκτείνεται µέχρι και τη διαγραφή βασικής οφειλής (κεφαλαίου) των απαιτήσεών τους, σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο για την επιβίωση της επιχείρησης και πάντα υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης του δηµοσίου συµφέροντος. Παράλληλα με τυχόν διαγραφές που μπορεί να δικαιολογούνται, το Δημόσιο και τα Ταμεία έχουν την ευχέρεια να εγκρίνουν και επιμήκυνση αποπληρωμών έως 10 έτη (120 δόσεις)

-Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα έχουν την ευκαιρία να υπαχθούν στη διαδικασία. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως µεγέθους, εταιρικού τύπου ή ύψους κύκλου εργασιών με ελαστικά κριτήρια ένταξης

ΚΕΠΚΑ Δυτ. Μακεδονίας εκδήλωση εξωδικαστικός μηχανισμός

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top