Πέμπτη 23 Νοε 2017 13:10      

Διαρκής αγώνας κατά των μνημονίων

Τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους  μαζί με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να συνεχίσουν  τον αγώνα ώστε να μπει οριστικό τέλος στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, κάλεσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Γιάννης Μανές σε απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Κοζάνης.

«Μετά το 3ο Μνημόνιο, έρχεται νέο πακέτο σκληρών και βάρβαρων μέτρων για να καταστρέψουν ότι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω τα εργασιακά και τις συντάξεις ενώ θα μειωθούν επιπλέον το αφορολόγητο και τα κοινωνικά επιδόματα», υπογράμμισε ο κ. Μανές τονίζοντας στην ομιλία του  ότι απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση, ο αγώνας είναι  μονόδρομος.

Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ πραγματοποιούσε συγκέντρωση στο τέλος του κεντρικού πεζοδρόμου της πόλης με ομιλητή το μέλος του Πανεργατικού Μετώπου Κοζάνης Ευάγγελο Δεληολάνη. Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η σημερινή μέρα είναι Μέρα γενικής απεργίας αλλά και μεγάλης ευθύνης για τον καθένα.

Οι εξελίξεις δημιουργούν νέες απαιτήσεις στην πάλη μας. Μετά από 7 χρόνια βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τα επιτελεία της, οι ενώσεις και τα επιτελεία των καπιταλιστών, τα κόμματα που τους υπηρετούν, όλοι μιλούν για την καπιταλιστική ανάπτυξη που είναι προ των πυλών. Για την επίτευξή της απαιτούν από τον εργαζόμενο λαό συναίνεση και υποταγή για να μην ...χαθεί η στιγμή, το μομέντουμ.

Εν όψει της καπιταλιστικής ανάπτυξης-ανάκαμψης, που ...όπου να ’ναι έρχεται, υπόσχονται, ανερυθρίαστα, στους άνεργους που λιώνουν, στους εργαζόμενους που υποφέρουν και στη νεολαία που ψάχνει και ψάχνεται, υπόσχονται καλύτερες μέρες από την έλευση αυτής την ανάπτυξη. Η αναμονή της ανάπτυξης και των «δώρων» που μας φέρνει είναι το νέο όχημα εγκλωβισμού του λαού, ψεύτικων προσδοκιών και ψεύτικων ελπίδων.

Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη που επιδιώκουν οι καπιταλιστές, οι ενώσεις και οι όμιλοί τους, η κυβέρνησή τους και τα κόμματά τους, θα στηθεί, ΗΔΗ θεμελιώνεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, στην κατεδάφιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».

Μετά την συγκέντρωση οι απεργοί πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα κατά των μνημονίων της κυβέρνησης. Νωρίτερα ενέκρινα το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωση  στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται:
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι, συνταξιούχοι , άνεργοι,

Σήμερα ημέρα Τετάρτη 17 Μάη εμείς οι απεργοί που συγκεντρωθήκαμε εδώ στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης,  απεργούμε και διαδηλώνουμε!
Η Συγκυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ «πούλησε ελπίδα» και ήρθε στην εξουσία ακουμπώντας στους αγώνες των εργαζομένων και του μαζικού λαϊκού κινήματος.  Ψήφισε κι εφάρμοσε με απόλυτη ευλάβεια το Γ Μνημόνιο και τώρα φέρνει το  4ο Μνημόνιο, , μετά από μια δήθεν σκληρά διαπραγμάτευση, απειλώντας με ισοπέδωση την κοινωνία και γκρεμίζοντας ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος.

Χωρίς ντροπή  συμφώνησαν να περικόψουν τις κύριες συντάξεις εως και 18% και όσο επιπλέον χρειαστεί από τις επικουρικές, ενώ στην ουσία απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις και παράλληλα αφήνουν στο μαρασμό τον θεσμό των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ανερυθρίαστα προχωρούν ακάθεκτοι στην πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, , της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, στο ξεπούλημα των λιμανιών, των αεροδρομίων, της δημόσιας περιουσίας, ενώ προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και σύντομα θα ακολουθήσει και η Δημόσια Ύδρευση. Καθημερινά διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις και η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.

Επίσης, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό ετοιμάζονται να νομιμοποιήσουν το άνοιγμα των καταστημάτων ΟΛΕΣ τις Κυριακές του χρόνου , ¨παίζοντας ¨το παιχνίδι των μεγάλων πολυεθνικών που θέλουν να ελέγξουν την αγορά, αλλά και να ανατρέψουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη γενικευμένη εργασιακή ζούγκλα.

Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να στοχεύει την ανάπτυξη και την απασχόληση , τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, συνεχίζει τον δρόμο της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας, που οδηγεί σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Μια Κυβέρνηση που εξαντλεί τις προσπάθειές της δημιουργώντας εχθρούς, προκειμένου να ρίξει επικοινωνιακή στάχτη στα μάτια αυτών που θα υποστούν τα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα. Τελευταία, ένας τέτοιος ¨εχθρός¨ έγινε και το συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο δυστυχώς δέχεται από την παρούσα Κυβέρνηση μια σφοδρή επίθεση η οποία είναι η συστηματικότερη από όλων των άλλων Κυβερνήσεων στα χρόνια των Μνημονίων, με τον Πρωθυπουργό της χώρας να παραπονιέται εντός κι εκτός της χώρας ότι δεν τυχαίνει την στήριξη των συνδικάτων!

Είναι παραπάνω από δεδομένο ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στέκεται απέναντι από κάθε Κυβέρνηση που διαλύει την κοινωνία και καθιστά εργαζόμενους και συνταξιούχους επαίτες.Απέναντι σε αυτή την πολιτική, το συνδικαλιστικό κίνημα φυσικά και θα συνεχίσει να ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ.

Να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση είναι αυτή που αποδέχτηκε και ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα.    Το συνδικαλιστικό κίνημα παρά την επίθεση λάσπης πάλεψε και παλεύει να αποκρούσει αυτές τις πολιτικές. Έχουμε τη δύναμη, είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε τις παλιές και νέες μνημονιακέςπολιτικές και να μην αφήσουμενα μας ισοπεδώσουν με τις νέες αντιλαϊκές πολιτικές!

 

4ο μνημόνιο Απεργία Νέα Μέτρα Εργατικό Κέντρο

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top