Παρασκευή 17 Νοε 2017 19:31      

Αλλαγές στο νόμο για τα αδήλωτα εισοδήματα ζητουν οι φοροτεχνικοί

 Να αλλάξει ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων ζητούν οι λογιστές-φοροτεχνικοί, ειδικά στη διάταξη που προβλέπει ότι ακόμα και αν γίνει ένα μικρό ανθρώπινο λάθος κατά την κατάθεση της συμπληρωματικής δήλωσης (πχ αν αναγραφεί ένα μηδενικό περισσότερο στα τετραγωνικά ενός ακινήτου) το λάθος αυτό δεν διορθώνεται ποτέ και με τίποτε, αλλά η εφορία θα εξακολουθεί εσαεί να βεβαιώνει φόρους με βάση την λάθος δήλωση, για περιουσίες και εισοδήματα που δεν υπάρχουν.

Εκτός από το αίτημα για παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών του Ν.4446/2016, η Ομοσπονδία των φοροτεχνικών - Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έχει θέσει επανειλημμένως στο υπουργείο Οικονομικών και το θέμα του ανέκκλητου των δηλώσεων, καθώς δεν είναι λίγα τα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί

Συγκεκριμένα, μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σύμφωνα με τον Ν.4446/2016, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι εάν από λάθος αναγραφούν (διορθωθούν) κάποια στοιχεία που αυξάνουν την φορολογητέα αξία των ακινήτων, δεν επιτρέπεται καμία διόρθωση ή ανάκληση των δεδομένων αυτών, ώστε να ανταποκρίνονται στα πραγματικά!
 
Τι σημαίνει αυτό;

Ότι αν πχ κάποιος, κάνοντας χρήση του νόμου για τα αδήλωτα, καταθέσει συμπληρωματική δήλωση Ε9 και κάνει το λάθος να αναγράψει εκ παραδρομής πχ 1.000 τετραγωνικά (αντί για 100 τμ που ήθελε να δηλώσει) για την επιφάνεια ενός διαμερίσματος, οι εκ των υστέρων διορθώσεις απαγορεύονται δια νόμου και έτσι ο ιδιοκτήτης  θα πρέπει να πληρώνει ισοβίως ΕΝΦΙΑ για… πολυκατοικία!
 
Σύμφωνα με τους λογιστές, ήδη έχουν προκύψει περιπτώσεις φορολογουμένων και επιχειρήσεων, που είναι αντιμέτωποι με ιδιαίτερα αυξημένο ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι αδύνατη η διόρθωση λανθασμένων στοιχείων στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, με αποτέλεσμα να χρειάζεται δεύτερη αναγραφή με τα σωστά στοιχεία για να γίνουν συμβόλαια (καθόσον δεν μπορεί να διαγραφεί το ακίνητο) καταλήγοντας σε καταβολή ΕΝΦΙΑ εις διπλούν.
 
Για αυτό οι λογιστές καλούν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έστω και μεταγενέστερα, να δοθεί λύση νομοθετικά, διότι αφορούν ανθρώπινα λάθη με πολύ άδικο αποτέλεσμα.

φοροτεχνικοί Αδήλωτα εισοδήματα Δηλώσεις Ε9

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top