Τρίτη 21 Νοε 2017 8:29      

"Το 80% επί της τιμής του νερού δεν είναι χαράτσι"

ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΝΕΡΟΥ

Σε διάφορες ερωτήσεις συμπολιτών μας απάντησε μέσω facebook  ο δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λευτέρης Ιωαννίδης. Σε μια από αυτές ένας συμπολίτης μας ρωτά τον κ. Ιωαννίδη: «Μέχρι πότε θα πληρώνουμε το ειδικό τέλος 80% στους λογαριασμούς του νερού». Η απάντηση του δημάρχου ήταν η εξής:  «Το 80% επί της τιμής του νερού δεν είναι ένα χαράτσι όπως λέγεται, αλλά ένας διακριτός κωδικός που κατευθύνεται αποκλειστικά σε έργα και υποδομές στα δίκτυο του νερού.

Επίσης με τον νέο νόμο, έτσι όπως πρόσφατα ψηφίστηκε για την τοπική αυτοδιοίκηση η κατάργηση του 80% δεν είναι και εύκολη. Πέρα όμως από όλα αυτά δεν είναι κοινωνικά δίκαιο να καταργηθεί το 80% γιατί ειδάλλως η ΔΕΥΑ, όχι μόνο της Κοζάνης, αλλά όλης της χώρας, δεν θα μπορούν να κάνουν καμιά μελέτη ή κανένα έργο. Πρόσφατα εγκρίθηκαν μια σειρά έργων από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 των οποίων οι μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από την ΔΕΥΑΚ, αν λοιπόν αύριο καταργηθεί το τέλος αυτό! Ποιος θα αναλάβει να κάνει μικρά ή μεγάλα έργα? Με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθούν οι μελέτες.

Πως θα εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η επέκταση των δικτύων.

Πίστεψε με κι εγώ θα ήθελα να πάρω μια απόφαση κατάργησης του 80% και να γίνω αρεστός, αλλά αυτό θα είναι καταστροφικό από την άλλη μεριά». Σε άλλο ερώτημα που έχει να κάνει με τα ποδήλατα  στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, ο δήμαρχος είπε:  «Η ευθύνη για τη συμπεριφορά των παιδιών ανήκει απόλυτα και μόνο σε εμάς τους γονείς. Δεν αντιλαμβάνομαι τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος ούτε φυσικά έχει καμία λογική οποιαδήποτε απαγόρευση τέτοιου είδους σε μικρά παιδιά». Τέλος στο ερώτημα σχετικά με την ανεργία και το ποιος ευθύνεται η κυβέρνηση ή και οι τοπικές αρχές;, ο κ. Ιωαννίδης είπε:  

«Η περιοχή μας ταλαιπωρείται από την ανεργία εδώ και πάρα πολύ καιρό και αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός μοντέλου που στηρίχθηκε μονόπλευρα στην εκμετάλλευση του λιγνίτη. Εδώ και μερικά χρόνια ζούμε τις συνέπειες της κατάρρευσης του παραπάνω μοντέλου! Δυστυχώς δεν έγινε η αναγκαία προετοιμασία στην περιοχή μας για αυτήν την κατάσταση.

Εμείς σαν Δημοτική Αρχή, από την αρχή της θητείας μας έχουμε πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και έχουμε δρομολογήσει συγκεκριμένα πράγματα.

1. Έχουμε οργανώσει ημερίδα για την μεταλιγνιτική εποχή.

2. Εκπονείται οδικός χάρτης για την μεταλιγνιτική εποχή

3. Το επόμενο διάστημα θα έρθει στην περιοχή μας κλιμάκιο της ευρωπαϊκής επιτροπής που θα δει την κατάσταση ώστε να τύχουμε μαζί με άλλες αντίστοιχες περιφέρεις υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

4. Διεκδικούμε ειδικό σχέδιο για την στήριξη της περιοχής.
Θεωρώ πως όμως προσπαθούμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας να στηρίξουμε την περιοχή με μικρότερα η μεγαλύτερα έργα που στηρίζουν τα απασχόληση.

Ο Δήμος με όσα εργαλεία έχει, προσπαθεί να δρομολογήσει έργα που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, όπως μικρά η μεγαλύτερα αρδευτικά έργα, στήριξη της επιχειρηματικότητας με παρουσία σε εκθέσεις για την στήριξη των τοπικών μας προϊόντων, αναλάβαμε την πρωτοβουλία για το innokozani.gr για να στηρίξουμε την νεανική επιχειρηματικότητα».

 

Θανάσης Τέγος

 

 

Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης Νερό χαράτσι

Ακολουθήστε το "tharos.gr" στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top